تفاوت بین بتن و آسفالت در چیست؟
آسفالت کلمهای فرانسوی است و به ماده ترکیبی گفته شده که از مخلوطکردن شن، ماسه و قیر ساخته میشود. در زبان فارسی منظور از آسفالت همان بتن آسفالتی است که به طور مختصر آسفالت گفته میشود.
مخلوط آسفالت از سالها پیش مورد استفاده قرار میگرفته و لازم به ذکر است که تاریخچه آسفالت و ساخت اولین جاده آسفالت به سالهای ۶۰۴ – ۶۲۵ قبل از میلاد بر میگردد. جان متکالف (John Metcalfe) اولین کسی بود که اجرای کامل آسفالت در جاده را انجام داد.
تکامل و پیشرفت آسفالت همچنان ادامه داشت و در اوایل سال ۱۸۲۰، جادههای مدرن با یک لایه قیر توسط دو مهندس اسکاتلندی به نامهای جان لودون مک آدام و توماس تلفورد ابداع شد. در حقیقت این دو مهندس اسکاتلندی را میتوان مخترع آسفالت مدرن به صورت امروزی دانست.
پس از سال ۱۹۰۰ و در قرن بیستم، توجه به کنترلهای آزمایشگاهی افزایش یافت و آزمونهای بیشتری بر روی آسفالت انجام شد. افزایش ترافیک در جادهها موجب شد تا به مقاومت بیشتری برای آسفالت نیاز شود و به دنبال راه کارهایی برای جلوگیری از ترک خوردن آن باشند.
تفاوت بین بتن و آسفالت در چیست؟
- آسفالت با مخلوط کردن سنگدانه ها با قیر ساخته می شود. مصالح برای ساختن بتن با سیمان مخلوط می شوند.
- مناطق روکش آسفالت نسبت به مناطقی که با بتونی آسفالت شده نیاز به نگهداری بیشتری دارند زیرا بتن از آسفالت دوام بیشتری دارد.
- مناطقی که از آسفالت ساخته شده انعطاف پذیرتر هستند، در حالی که مناطقی که با بتن آسفالت می شوند، سفت تر هستند.
مشکلات رایج آسفالت ها
- حفره گلدانی: حفره های گلدانی به صورت حفره های کوچک گلدان مانند بوده که روی سطح آسفالت ظاهر می شوند. این حفره ها در اثر فرسایش و از بین رفتن لایه رویی آسفالت ها ایجاد می شوند.
- فرو رفتگی آسفالت: فرو رفتگی آسفالت را هم باید یکی از مشکلات رایج آسفالت ها دانست که می تواند در مرور زمان خرابی های ببیشتری به بار بیاورد. در اثر فشار های وارده و رفت و آمدهای زیاد ممکن است در برخی مناطق از آسفالت فرو رفتگی هایی به وجود بیاید.
- ترک خوردگی تمساحی: این ترک خوردگی را می توان به راحتی مانند پوست تمساح تشخیص داد. این مشکل در مواردی پیش خواهد آمد که بار وارده بر سطح آسفالت بیشتر از میزان حمل آن باشد.
- ترک خوردگی بلوکی: یکی دیگر از مشکلات رایج آسفالت ها، ترک خوردگی بلوکی است که همانند ترک خوردگی تمساحی می باشد با این تفاوت که اندازه ترک ها بسیار برزرگتر می باشد و همچنین به دلیل انقباض و انبساط بیش از حد سطح آسفالت اتفاق می افتد.
کاریانا با حذف آسفالت و جایگزین کردن آن با بتن الیافی ضمن احترام به محیط زیست کمک کرد تا دمای هوا در شهرک خودرویی کاریانا ۵ تا ۱۱ درجه کاهش یابد.