اخبار و اطلاعیه‌ها

سامانه سخا و راهنمای کامل احراز محل سکونت مالک خودرو در آن

راهنمای کامل احراز سکونت مالک خودرو در سامانه سخا

سامانه سخا چیست ؟ کاربرد‌ترین سامانه برای انجام خدمات الکترونیک انتظامی را سخا می گویند . واژه «سخا» مخفف عبارت «سایت خدمات الکترونیک انتظامی» است. احراز محل سکونت مالک خودرو در سامانه سخا یکی از الزامات و  از جمله قوانین و مقررات در تمامی خرید‌وفروش‌هایی است که در بازار خودرو انجام می‌شود. در واقع، هنگام صدور پلاک جدید، خریدار باید مدارک احراز محل سکونت خود را ارائه دهد. اما چه مدارکی لازم است؟ این مدارک باید به کجا ارسال شوند؟ با خواندن این مقاله به پاسخ این سوالات پی خواهید برد؛ همراهمان بمانید.

منظور از احراز محل سکونت چیست؟

در هنگام تعویض پلاک خودرو، پلیس راهور باید مطمئن باشد که محل سکونت مالک خودرو با شماره دو رقمی پلاک خودرو مطابقت دارد. برای این منظور به سندی به نام سند احراز محل سکونت خریدار خودرو نیاز است. به عبارتی، با ارائه مدارک احراز محل سکونت پلیس راهور مطمئن می‌شود که اطلاعات فرد در سامانه شماره‌گذاری پلیس به‌روزرسانی شده است.

روش‌های احراز آدرس محل سکونت مالک خودرو

برای بهره‌مندی از بیشتر خدماتی که در مراکز شماره‌گذاری خودرو و موتورسیکلت انجام می‌شود، به مدارک احراز محل سکونت نیاز دارید. ازاین‌رو ضروری است که پیش از مراجعه به این مراکز، مدارک موردنیاز را به‌همراه داشته باشید.

مدارک احراز آدرس محل سکونت مالک خانه

مالک خودرو باید سند مالکیت خانه را ارائه دهد تا بتواند آدرس مالک را تأیید کند. البته، ارائه قبض خدماتی مثل آب، برق یا گاز هم می‌تواند تأییدکننده آدرس مالک باشد.

مدارک احراز آدرس محل سکونت مستأجران

مالک خودرو، باید مدارک اجاره‌خانه را که به نام خودش است و کد رهگیری و تأییدیه سازمان املاک را دارد، ارائه دهد.

مدارک احراز آدرس محل سکونت کارمندان دولت

کارمندان با ارائه معرفی‌نامه از محل خدمت (سازمان‌های دولتی و نیروهای مسلح) که در آن آدرس محل سکونت درج شده است، می‌توانند برای احراز محل سکونت اقدام کنند.

مدارک احراز آدرس محل سکونت برای کارکنان مشاغل آزاد

افرادی که در حرفه‌های آزاد مشغول به فعالیت هستند، می‌توانند با ارائه جواز کسب به نام خودشان و یک قبض خدماتی آدرس را تأیید کنند.

مدارک احراز آدرس محل سکونت برای والدین دانش‌آموزان

والدین دانش‌آموزان می‌توانند گواهی اشتغال به تحصیل فرزند را به‌همراه آدرس محل سکونتشان که توسط آموزش‌وپرورش تأیید شده است، برای احراز محل سکونت ارائه دهند.

در صورتی‌که فرد هیچ‌کدام از شرایط بالا را نداشته باشد، می‌تواند از روش‌های زیر برای احراز آدرس محل سکونت خود استفاده کند:

  • ارائه سندی که نشان دهد والدین مالک خودرو در آدرس اعلام‌شده ساکن هستند. این کار از طریق ارائه سند اجاره یا مالکیت خانه (به نام والدین) امکان‌پذیر است.
  • ارائه سند مالکیت خانه به نام همسر و یک قبض خدماتی که محل سکونت مالک خودرو را تأیید می‌کند.

 احراز محل سکونت سازمان‌ها، شرکت‌‌ها و کارخانجات

برای احراز آدرس سازمان‌ها، شرکت‌ها و کارخانجات باید اساسنامه و آگهی روزنامه رسمی که حداکثر دو سال از تاریخ ثبت آن در روزنامه گذشته باشد، ارائه شود.

احراز محل سکونت سازمان‌ها، شرکت‌‌ها و کارخانجات دارای شعبه در سایر شهرها

در چنین مواردی نیز باید با توجه به مندرجات اساسنامه و بریده روزنامه رسمی برای احراز محل سکونت اقدام شود.

داشتن پلاک آزاد امانی یا نصبی در سامانه شماره‌گذاری نمی‌تواند مدرکی برای احراز محل سکونت مالک باشد.

برای دریافت برگه احراز محل سکونت چطور اقدام کنیم؟

۱. مراجعه حضوری

با ارائه مدارک احراز هویت مالک خودرو، برگه احراز هویت توسط مراکز تعویض پلاک خودرو صادر می‌شود. ازاین‌رو نیاز است که مالکان خودرو برای دریافت این برگه به مراکز تعویض پلاک مراجعه کنند.

در هر استانی که هستید، ابتدا از طریق آدرس اینترنتی nobatdehi.epolice.ir نوبت بگیرید. سپس طبق جدول زمان‌بندی، روز و ساعت مناسب را انتخاب کنید و در همان تاریخ در مرکز تعویض پلاک حاضر شوید.

۲. مراجعه به سامانه سخا

بر اساس اطلاعیه‌ای که ایران‌خودرو در سال ۱۴۰۰ منتشر کرد، روال احراز سکونت مالکین خودرو تغییر کرده است و افراد می‌توانند با مراجعه به سامانه سخا به نشانی اینترنتی sakha.epolice.ir برای احراز آدرس محل سکونت خود اقدام کنند. یعنی دیگر نیازی نیست که افراد به مراکز تعویض پلاک خودرو، نمایندگی‌‌ها و دفاتر پلیس ۱۰+ مراجعه کنند.

نحوه احراز نشانی منزل در سامانه سخا

  1. ابتدا به آدرس اینترنتی سامانه سخا یعنی sakha.epolice.ir مراجعه کنید و وارد پنل کاربری خود شوید.
  2. روی «اطلاعات فردی» کلیک کنید تا به صفحه آن هدایت شوید. در این صفحه، مشخصات و وضعیت تأیید آدرس محل سکونت خود را مشاهده می‌کنید. اگر این اطلاعات با آدرس شما مغایرت داشت یا اصلا آدرسی وجود نداشت، می‌توانید آن را ویرایش کنید. پس از تأیید، آدرس از رنگ قرمز به سبز تغییر می‌کند. آدرس نشانی منزل به رنگ زرد نیز بیانگر در حال بررسی بودن توسط سامانه است.
  3. برای مشاهده وضعیت احراز آدرس محل سکونت خود وارد بخش مشاهده آدرس شوید. اگر وضعیت تأیید، سبز باشد، نشان‌دهنده تأیید شدن آدرس از سوی سامانه سخاست. در غیر این صورت، باید با انتخاب گزینه «ویرایش» آدرس صحیح را وارد کنید.
  4. وضعیت زرد نشان‌دهنده در حال بررسی بودن و وضعیت قرمز به معنی موردتأیید نبودن آدرس است. در این شرایط ممکن است دو حالت رخ دهد.
    • نشانی‌ای که ثبت کرده‌اید با نشانی واقعی‌تان مطابقت ندارد. باید روی گزینه ویرایش کلیک کنید و اطلاعات را تغییر دهید.
    • اطلاعات نشان داده شده با مشخصات محل سکونت شما تطابق ندارد و باید روی گزینه استعلام وضعیت آدرس کلیک کنید.
  5. پس از کلیک روی گزینه استعلام وضعیت، دو حالت زیر رخ می‌دهد:
    • آدرس شما تأیید می‌شود
    • آدرس تأیید نمی‌شود و باید روی گزینه احراز آدرس از طریق پست کلیک کنید تا به سامانه احراز نشانی پست ارجاع داده شوید و به قسمت احراز نشانی مشتریان مراجعه کنید.
  6. در قسمت احراز نشانی پس از تکمیل اطلاعات موردنیاز و پرداخت هزینه یک کد رهگیری برای شما صادر می‌شود. در این مرحله باید منتظر باشید که مأمور اداره پست به آدرس شما مراجعه کند و کد رهگیری را در اختیار او قرار دهید تا درخواست شما را تأیید کند. اکنون می‌توانید به اداره پست مراجعه و وضعیت درخواست خود را مشاهده کنید.
  7. بعد از تأیید آدرس محل سکونت شما توسط پست، با مراجعه مجدد به سامانه سخا می‌توانید روی گزینه استعلام وضعیت کلیک کنید. اگر نشانی تأیید شده باشد، وضعیت آدرس به رنگ سبز درمی‌آید.

در چه مواردی احراز آدرس محل سکونت نیاز است؟

۱. خرید خودرو در سامانه یکپارچه

افرادی که برای خرید خودرو از تولیدکنندگانی مثل سایپا، ایران‌خودرو و … از طریق سامانه یکپارچه خودرو اقدام می‌کنند باید در سامانه احراز نشانی منزل، آدرس محل سکونت خود را ثبت یا در صورت نیاز به‌روزرسانی کنند.

در گذشته خریداران باید با در دست داشتن مدارک احراز هویت مالک خودرو به یکی از نمایندگی‌های خودروسازان مراجعه می‌کردند تا نمایندگی اطلاعات لازم را برای مراکز شماره‌گذاری ارسال کند. اما در طی چند مدت اخیر این فرایند تغییر کرده و دیگر نیازی نیست که افراد به‌صورت حضوری به نمایندگی‌ها مراجعه کنند. کافی است به سامانه سخا مراجعه کنند و آدرس محل سکونت خود را ثبت یا به‌روزرسانی کنند.

توجه داشته باشید اگر آدرس موردتأیید نباشد، شماره‌گذاری خودرو انجام نمی‌شود.

۲. تعویض پلاک

از دیگر خدماتی که به احراز آدرس محل سکونت مالک نیاز دارد، تعویض پلاک است. در واقع پلیس راهور باید اطلاعات دقیقی از محل سکونت مالک خودرو داشته باشد تا بتواند شماره دو رقمی پلاک خودرو را با مشخصات محل سکونت مالک مطابقت دهد. درصورتی‌که در اطلاعات ارائه‌شده تضادی وجود داشته باشد، با فرد متخلف مطابق قانون برخورد می‌شود. اگر در سامانه سخا آدرس محل سکونت افراد موردتأیید قرار نگیرد، تعویض پلاک از طریق سامانه نوبت‌دهی تعویض پلاک امکان‌پذیر نخواهد بود.

چرا اعلام آدرس جدید محل سکونت مهم است؟

به‌روزرسانی آدرس محل سکونت مالکین وسایل نقلیه ضروری است. مالکینی که آدرس محل سکونت یا شماره تماس آن‌‌ها تغییر کرده است باید هرچه سریع‌تر برای تغییر آدرس خود در سامانه پلیس راهور اقدام کنند. چراکه اگر آدرس جدید اعلام نشود، مکاتبات پلیس با مالک مانند پیامک‌های جریمه رانندگی به دست آن‌‌ها نخواهد رسید.  درصورتی‌که تخلف رانندگی رخ دهد و در سامانه راهور آدرس سکونت به‌روزرسانی نشده باشد، مالک خودرو مجرم محسوب می‌شود و موظف به پاسخگویی به مراجع قضایی خواهد بود.

پست قبلی

قیمت کارخانه‌ای محصولات ایران خودرو – آپدیت خرداد ۱۴۰۲

پست بعدی

مزایای صافکاری به روش PDR و مراحل انجام آن

2 نظر درباره “سامانه سخا و راهنمای کامل احراز محل سکونت مالک خودرو در آن

  1. زد و من نتونستم توی ساعت اداری در محل سکونتم حضور داشته باشم که پستچی بخواد حضورا کد رهگیری بگیره و تایید کنه!!!! تکلیف چیه اونموقع؟!!!
    خیلی مسخره ست! وقتی من صاحب خانه هستم و اطلاعات من صد جا ثبت هست، دیگه چرا پستچی باید حتما بیاد مطمئن شه که من خونه هستم یا نه! ملت کار و زندگی دارن..

دیدگاهتان را بنویسید

کاریانا

 بزرگترین شهرک خودرویی کشور